Definice chudoby

Před nějakou dobou jsem narazil na statistiky ČSU, kde popisovali příjmy domácností a nakousli tam také chudobu. No a protože jsem člověk přemýšlivý, tak jsem si o definici chudoby popřemýšlel a dospěl k následujícím závěrům.

Předně chudoba definovaná ČSU je nesmysl, protože vlastnění pračky, televize, mobilu či auta, z chudého člověka bohatého, či „ne-chudého“ nedělá. Proč? No protože nebýt chudý neznamená, že máte pračku za 4.000 z Číny, ale něco úplně jiného. Chudý je totiž téměř každý z nás. Hned upřesním. S manželkou máme docela slušný příjem z práce. Čas od času si dopřejeme nějaký ten luxus (myslím opravdu luxus – hodně drahou večeři apod.), což by nás mohlo vést k dojmu, že nejsme chudí. Jenže, chyba lávky. Dnes máme slušný příjem, jenže ten zítra již mít nemusíme. A kde v tu chvíli budeme? V prde.i. A to doslova. Časem třeba slušně placenou práci najdeme znovu, ale stále bude naše životní úroveň určovaná zaměstnavatelem, který nás kdykoliv může poslat pod most, zejména, když máme hypotéku a další penězožrouty. Tudíž, definice chudoby by měla být nejspíše následující. Ti kdo nemají k dispozici volné alespoň 4 milióny korun na účtě bez vlastního bydlení, nebo volné alespoň 2 milióny korun plus bydlení nezatížené hypotékou, lze považovat za chudé. K částkám jsem dospěl následovně. 2 milióny stojí slušný byt (nejen v Praze žijí lidé, takže 2 mega je slušný republikový průměr). Dále počítám 30 tisíc čistého na hlavu, což umožní nadstandardní život. Za rok je to 360 tisíc na hlavu čistého. Dále si myslím, že nechudý člověk by měl být schopný si udělat 2 roky prázdnin, takže x 2 = 720 tisíc na hlavu čistého, což lze zaokrouhlit na 1 Mega na hlavu + bydlení. U páru to pak udělá udávané částky.

Bohatý by mohl být také ten, kdo má doživotně garantovaný příjem alespoň 30 tisíc měsíčně. I tací mezi námi jsou.

Vím, že moje vidění světa je možná poněkud zkreslené, ale myslím si, že každý kdo je dlouhodobě závislí na svém zaměstnání, je chudý člověk.

Pokud toto čtete, prosím o váš názor na věc. Díky.

Jedna myšlenka na “Definice chudoby”

  1. Máte úplnú pravdu, ale zase naskytá sa tú potom fakt že asi 99% a viac všetkých obyvateľov je chudobných a navždy aj chudobných bude a potom je tu ešte aj ďalšia otázka že čo vlastne sa považuje za chudobu, pretože niekto môže byť chudobný aj mentálne a pritom finančne môže byť zabezpečený veľmi dobre. Bohužiaľ aj taký sú medzi nami, ale toto už je veľmi zložité filozofovanie. V každom prípade súhlasím že peniaze a aj nadpomer k bohatému životu patria.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..